Regiunea umarului

Sus Oasele care intra in alcatuirea umarului sunt humerusul osul bratuluiscapula si clavicula. Acoperisul umarului este format dintr-o portiune a scapulei numita acromion.

Anatomia umarului

Exista de fapt patru articulatii care formeaza umarul. Principala articulatie a umarului, numita articulatia glenohumerala, se formeaza in locul in care capul humeral se potriveste la nivelul unei scobituri de la nivelul scapulei.

Aceasta scobitura poarta numele de cavitate glenoida. Articulatia acromioclaviculara se gaseste intre acromion si clavicula. Articulatia sternoclaviculara realizeaza conexiunea intre brat, umar si scheletul principal al toracelui anterior.

Umăr - Wikipedia

O articulatie falsa se formeaza in locul in care scapula gliseaza la nivelul toracelui. Aceasta articulatie, numita articulatia scapulotoracica, este importanta deoarece necesita ca muschii din jurul scapulei sa functioneze impreuna, pentru a mentine glenoida in linie in timpul miscarilor umarului. Cartilajul articular este un material care acopera capetele articulare ale fiecarui os. Cartilajul articular are artroza ple tratament grosime aproximativa de 0,6 cm la articulatiile mari, care trebuie sa suporte sarcini mari.

8 exercitii pentru spondiloza cervicala. Alin Burileanu

Si este putin mai subtire la articulatii precum umarul, care in mod normal nu suporta greutati. Cartilajul articular este alb si stralucitor si are o consistenta de cauciuc. Este alunecos, lucru care permite suprafetelor articulare sa alunece una pe langa alta fara a produce leziuni. Functia cartilajului articular este sa absoarba socurile si sa ofere o suprafata foarte neteda pentru a inlesni miscarile.

regiunea umarului

Exista cartilaj articular in orice loc in care doua suprafete osoase sunt articulate. La nivelul umarului, cartilajul articular acopera capatul proximal al humerusului si regiunea din cavitatea glenoida a scapulei.

regiunea umarului

Ligamentele si tendoanele Sus Exista cateva ligamente importante la nivelul umarului. Ligamentele sunt structuri de tesut moale care conecteaza oasele intre ele. O capsula articulara este un sac impermeabil care inconjoara articulatia. La nivelul umarului, capsula articulara este formata dintr-un grup de ligamente care leaga humerusul de glenoida.

Aceste ligamente sunt principala sursa de stabilitate a umarului.

regiunea umarului

Acestea tin umarul la locul sau si impiedica dislocarea sa. Ligamentele ataseaza si clavicula de acromion in articulatia acromioclaviculara.

regiunea umarului

Doua ligamente fac legatura dintre clavicula si scapula prin atasarea de procesele coracoide, doua bonturi osoase de la nivelul scapulelor, in fata umarului. Un tip special de ligament formeaza o structura unica in interiorul umarului, numita labrum. Acesta este prins aproape complet regiunea umarului jurul marginii cavitatii glenoide.

Meniu de navigare

Cand este vizualizata in sectiune, labrum are forma de parcela. Forma si modul in care labrum se ataseaza creeaza o cupa profunda pentru articulatia glenoida.

  1. Durere în articulațiile mâinilor și picioarelor seara
  2. Se formează între lamela profundă a fasciei pectorale și fascia clavipectorală; Închis : medial- prin fixarea celor 2 fascii pe peretele toracic; inferior- concreșterea fasciei pectorale și ligamentului axilar cu fascia axilară; superior — fixarea celor 2 fascii pe claviculă; În acest spațiu se poate forma flegmoane subpectorale superficiale; Căi de răspîndire a puroiului și hematoamelor: Orificiul de perforare a membranei costocoracoidă de către vena cefalicanervul pectoral lateralartera toracoacromială spre cavit.

Acest lucru este important deoarece cavitatea glenoida este atat de plata si superficiala, iar capul humeral nu se potriveste perfect. Labrum-ul creeaza o cupa mai adanca, pentru ca humerusul sa se potriveasca. Labrum-ul este prezent si in locul unde tendonul bicepsului se ataseaza de cavitatea glenoida.

Tendoanele seamana mult cu ligamentele, cu exceptia faptului ca tendoanele se ataseaza de oase. Muschii misca oasele, actionand asupra lor prin intermediul tendoanelor.

regiunea umarului

Tendonul bicepsului isi are originea la nivelul muschiului biceps, traverseaza anterior umarul pana la cavitatea glenoida. In punctul regiunea umarului mai superior al cavitatii glenoide, tendonul bicepsului se ataseaza de os si devine parte a labrum-ului. Aceasta legatura poate fi o sursa de probleme cand tendonul bicepsului este lezat si este desprins de la nivelul cavitatii glenoide.

Tendoanele coafei rotatorii reprezinta urmatorul strat al articulatiei umarului. Cele patru tendoane ale coafei rotatorii fac legatura dintre cel mai profund strat de muschi si humerus. Muschii Sus Tendoanele rotatorilor se ataseaza muschilor rotatori profunzi.

Bine ați venit la Scribd!

Acest grup de muschi se gaseste chiar langa articulatia umarului. Acesti muschi regiunea umarului la ridicarea bratului si rotirea umarului in multe directii, fiind implicati in multe activitati zilnice.

Muschii rotatori si tendoanele ajuta la mentinerea stabilitatii articulatiei umarului prin mentinerea capului humeral in cavitatea glenoida a scapulei.

Marele muschi deltoid este stratul exterior al articulatiei umarului. Deltoidul este cel mai mare si mai puternic muschi al umarului. Muschiul deltoid realizeaza ridicarea bratului la 90 de grade. Nervii Sus Toti nervii care traverseaza spre brat trec prin axila regiunea umarului, chiar pe sub articulatia umarului.

Trei mari nervi au originea comuna la regiunea umarului umarului: nervul radial, nervul ulnar si nervul median. Acesti nervi transporta semnale de la creier spre muschii care misca bratul. De asemeni, acesti nervi transporta semnale, inapoi spre creier, despre senzatii tactile de atingeredurere si temperatura.

Vasele de sange Sus Alaturi de nervi se gasesc vase de sange mari care realizeaza vascularizatia bratului.

Ațiputeafiinteresat